19 lutego 2011

Haccap i Audyt

Produkcja żywności wiąże się z zapewnieniem odpowiedniego bezpieczeństwa dla ludzi, którzy posiadają spożywać tę żywność.

Ponieważ jest to bardzo ważna kwestia powstały różne procedury, które mają zapewnić całe bezpieczeństwo żywności. Takim systemem jest HACCAP, czyli Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli system ten ma na celu zminimalizowanie wszelkich zagrożeń zdrowotnych żywności na wszystkich etapach jej produkcji a także późniejszej dystrybucji na rynku. Warto wiedzieć, że wszelkie spółki działające w branży spożywczej mają obowiązek wdrożenia HACCP, ten obowiązek został wprowadzony wraz z wejściem Polski do UE. System HACCP ma nad podobnymi w postanowieniach innymi systemami przewagę, ponieważ w przeciwieństwie do nich nie ma na celu tylko usunięcie złego towary, ale zapobiegnięcie jego wyprodukowaniu. Przedsiębiorstwa/firmy/spółki branży spożywczej muszą wprowadzić ten system i dlatego by skorzystały z ofert firm (przedsiębiorstw, działalności jednoosobowych, spółek), które zajmują się wdrożeniem tej technice w zakładzie usługowym.

haccap i audyt zapewniają, że żywność będzie bezpieczna. Ich wprowadzenie jest obowiązkowe i to powinno skłaniać każdego, kto działa w branży spożywczej, żeby dostosował się do zaleceń, jakie ona stawia.