30 grudnia 2011

Wymagania systemu HACCP GHP GMP

Co to jest HACCP?

Od dnia 1 maja 2004 r. przepisy tak polskiego, jak i unijnego prawa żywnościowego zobowiązują producentów i dystrybutorów żywności do stosowania w swoich firmach systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów.

System ten, znany pod nazwą HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne), został zawarty w polskiej Ustawie o bezpieczeńśtwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006.178.1225, z późniejszymi zm.). Niestety, ciągle zmieniające się polskie prawo, oraz wprowadzenie rozporządzeń (WE) 178/2002, 852/2004, 853/2004 i 854/2004, ustanawiających procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, regulujących zagadnienia higieny środków spożywczych oraz określających zakres urzędowej kontroli żywności powodują poważne problemy organizacyjne oraz narażają na straty finansowe firmy pragnące samodzielnie wdrożyć System HACCP i stosować go w codziennej pracy.

W związku z powyższą sytuacją, wykorzystując naszą gruntowną wiedzę oraz bogate doświadczenie praktyczne we wdrażaniu systemu HACCP w zakładach produkujących żywność, oferujemy Państwu pomoc we wprowadzeniu tego właśnie systemu, który przede wszystkim w sposób skuteczny zapewnia bezpieczeństwo produkowanej i sprzedawanej żywności.

Jak możemy pomóc?

Oferta nasza to pełne, całkowite i kompleksowe wdrożenie Systemu HACCP, począwszy od przeprowadzenia audytu wstępnego, poprzez przeprowadzenie niezbędnych szkoleń, na opracowaniu dokumentacji systemowej kończąc, w firmach branży spożywczej takich jak, ubojnie, masarnie, restauracje, stołówki, hotele, sklepy, hurtownie, itd.

Wprowadzenie systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP przez nasza firmę, obejmuje:

1. Wstępny audyt, podczas którego sprawdzamy:

- Kwalifikacje personelu.

- Stan sanitarny otoczenia zakładu.

- Stan sanitarny poszczególnych pomieszczeń, stanowisk pracy, aparatury, urządzeń i sprzętu.

- Zabezpieczenie zakładu przed gryzoniami i owadami.

- Warunki mikroklimatyczne produkcji i przechowywania żywności.

- Skuteczność systemu mycia i dezynfekcji.

- Stan sanitarny środków transportu.

- Przestrzeganie wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych pracowników.

- Zgodność z wymaganiami aktualnej dokumentacji zakładowego systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

- Prowadzone zapisy dokumentujące zakładowy system zapewnienia bezpieczeństwa żywności.

- Protokoły z kontroli inspekcji zewnętrznych.

2. Przedstawienie, na podstawie opracowanego raportu z audytu, rozszerzonej oferty wdrożenia (lub udoskonalenia) zakładowego systemu HACCP, obejmującej:

- Zakres i ilość szkoleń, które przeprowadzimy dla właścicieli, kadry i pracowników produkcyjnych, w tym szkolenie kontrolerów wewnętrznych systemu - HACCP.

- Opracowanie systemu SSOP (Standardowe Operacyjne Procedury Sanitarne) wraz z systemem monitoringu stanu sanitarnego zakładu.

- Opracowanie analizy zagrożeń.

- Wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli (KPK) i określenie limitów krytycznych.

- Opracowanie systemu monitoringu KPK. W przypadku stwierdzenia braków w wyposażeniu kontrolno-pomiarowym niezbędnym do prowadzenia - przedmiotowego monitoringu przedstawimy odpowiednią ofertę na zakup sprzętu.

- Opracowanie działań korygujących i zapobiegawczych w przypadku utraty panowania nad krytycznymi punktami kontroli.

- Opracowanie kompletnej dokumentacji systemowej.

- Przeprowadzenie audytu sprawdzającego prawidłowość wprowadzenia i stosowania systemu SSOP i systemu HACCP.

- Wskazanie niezbędnych działań w celu usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.

- Przewidywany czas wdrożenia systemu HACCP.

Po co ten system?

Wprowadzenie systemu HACCP oraz jego stosowanie na co dzień:

- Zapewni Państwu osobisty komfort poprzez pewność, że oferowane wyroby nie stanowią zagrożenia dla konsumentów. Dzięki temu Państwa Firma będzie bezpieczna.

- Będziecie mieć pewność, że wszyscy pracownicy znają i rozumieją jego wymagania oraz są przekonani o zasadności i celowości jego wprowadzenia.

- Staniecie się posiadaczami i świadomymi użytkownikami kompletnej dokumentacji systemowej. Dzięki temu będziecie mogli na bieżąco prowadzić własny monitoring SSOP (czyli zapewnienie właściwego stanu higieny, co jest warunkiem podstawowym do dalszego wprowadzenia systemu HACCP) oraz monitoring Krytycznych Punktów Kontroli (KPK);

- Uzyskacie Państwo możliwość wystąpienia o nadanie uprawnień eksportowych.

29 grudnia 2011

System HACCP, BRC / IFS i ISO 22000

Zadbaj o swoją firmę i uzyskaj certyfikaty bezpieczeństwa żywności HACCP, ISO 22000 lub BRC issue 6 / IFS Food v. 6
20 października
Jako właściciel hurtowni z artykułami spożywczymi doskonale wiesz, ze obrót żywnością wymaga wielu starań by spożyta przez klienta nie była zagrożeniem dla jego zdrowia. Byś łatwiej przewidywał, identyfikował i oceniał wszystkie zagrożenia stworzono normę międzynarodową ISO 22000 .Niniejsza norma specyfikuje wymagania systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności. Oprócz znajomości powyższej normy, dobrze byłoby gdybyś zapoznał się ze standardami IFS , które łączą w sobie wiele elementów wpływających na bezpieczeństwo żywności i poznał BRC standard skierowany do producentów żywności współpracujących z sieciami handlowymi. Mimo, że kierujesz tylko hurtownią jednym ogniwem w łańcuchu dostaw żywności z korzyścią dla ciebie będzie poznanie całego łańcucha.
Pamiętaj! Wymierne korzyści dla przedsiębiorstw branży spożywczej współpracujących
z sieciami handlowymi da uzyskanie certyfikatów IFS (International Food Standard) i BRC (British Retail Consortium). BRC wymaga wdrożenia systemu HACCP opartego na zasadach określonych w Codex Alimentarius oraz ustanowienia solidnego systemu zarządzania jakością uwzględniającego między innymi:
1. Zaangażowanie kierownictwa
2.Strukturę organizacyjną zakładu
3.Odpowiedzialność i funkcje osób mających wpływ na bezpieczeństwo, zgodność i jakość wyrobów.
Pamiętaj! Określ wymagania stojące przed personelem. Poprawa jakości pracy Twojej firmy wymaga zachęty z twojej strony i aktywnego udziału wszystkich pracowników. A to wymaga treningu. W codzienność wpisać trzeba zasady ISO 9001 system zarządzania jakością. Wpłynie to na osiągnięcie wielu korzyści – a przede wszystkim – poprawi wizerunek i konkurencyjność hurtowni. Są firmy , które Ci w tym pomogą.
Nasza firma wychodzi naprzeciwko Twoim potrzebom. Pomoże Ci jeśli zechcesz wdrożyć ISO 9001, ale otwarta jest na wdrażanie i doradztwo względem systemów IFS, BRC, HACCP, GMP/GHP a także ISO 22000. Pamiętaj nie jesteś sam – Firma Quality Assurance Poland ci doradzi. W dzisiejszym świecie na jakości koncentrować się musi każdy zarządzający jakąś organizacją. Lecz stworzyć jakość na wysokim poziomie nie jest łatwo. Dlatego warto skorzystać z pomocy konsultantów firmy, która specjalizuje się w jakości, a nade wszystko doskonale doradza przy wdrażaniu ISO 22000, czy systemu HACCP utworzonego w celu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego produktów spożywczych.
Nowoczesny menedżer, nowoczesnej organizacji wymaga od siebie i od pracowników podnoszenia kwalifikacji. Staje się to priorytetem menedżera. Jakość wykonywanych usług czy też produkowanych wyrobów stała się czynnikiem decydującym o zainteresowaniu klienta. Bez firm, które oferują możliwość doskonalenia i poszerzania wiedzy w zakresie wdrażania nowoczesnych systemów jakości tj. HACCP czy też optymalizacji systemu wg ISO 22000. Dzięki szkoleniom organizowanym przez te firmy jego problem znika gdy tylko zgłosi chęć odbycia takiego szkolenia ze swoimi pracownikami.