Cel
szkolenia:
Zakres
szkolenia obejmuje wnikliwe omówienie aktualnych regulacji prawnych Unii
Europejskiej oraz przepisów krajowych odnoszących się do materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Szczególnie uwzględniamy wymagania, jakie
powinny spełniać materiały przeznaczone do kontaktu z żywnością, które służą do
zbudowania systemu minimalizującego do odpowiedniego poziomu, powstawania
zagrożeń dla żywności, których niewątpliwym źródłem może być opakowanie. Omówione
zostaną także zagadnienia dotyczące znakowania finalnych wyrobów wprowadzanych do
obrotu, odpowiedzialności producenta, konieczności składania deklaracji
zgodności, zasad dobrej praktyki produkcyjnej (GMP) i higienicznej (GHP) oraz
urzędowej kontroli materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywności. Znajomość
obowiązujących przepisów prawnych, oparte na licznych przykładach i ćwiczeniach
stanowi doskonałe narzędzie pozwalające efektywnie przyswoić wymagania
przepisów prawnych, opracować lub doprecyzować, wdrożyć i nadzorować w
organizacji system zarządzania Dobrymi Praktykami Produkcyjnymi i Higienicznymi
Program szkolenia:
Przepisy prawne UE i krajowe w zakresie zapewnienia bezpieczeństwa materiałów i
wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.
Wymagania Rozporządzenia Komisji WE 1935/ 2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27
października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu
z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/EWG:
1.
Wymagania ogólne;
2.
Aktywne i inteligentne materiały oraz wyroby - definicje, funkcja i wymagania;
3.
Procedura udzielania wspólnotowych zezwoleń na nowe substancje;
4.
Rola EFSA w ocenie bezpieczeństwa materiałów do kontaktu z żywnością;
5.
Znakowanie finalnych wyrobów wprowadzanych do obrotu;
6.
Deklaracja zgodności wyrobów z wymaganiami odpowiednich przepisów i
odpowiedzialność producenta;
7.
Identyfikacja pochodzenia wyrobu (traceability);
8.
Nadzór i urzędowa kontrola materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z
żywnością;
9.
Grupy materiałów i wyrobów, które będą objęte szczegółowymi przepisami.
Wymagania Rozporządzenia Komisji (WE) nr 2023/2006 z dnia 22 grudnia
2006 r. w sprawie dobrej praktyki wytwarzania materiałów i wyrobów
przeznaczonych do kontaktu ze środkami spożywczymi:
1.
Wymagania podstawowe;
2.
Zgodność z dobrą praktyką produkcyjną,
3.
System zapewnienia jakości;
4.
System kontroli jakości;
5.
Dokumentacja;
6.
Szczegółowe zasady dobrej praktyki.
Wymagania normy PN-EN 15593:2010:
1.
Konstrukcja normy – wymagania, elementy kluczowe;
2.
System zarządzania higieną;
3.
System zarządzania ryzykiem i zagrożeniami;
4.
Źródła zanieczyszczeń;
5.
Wymagania dla zakładu;
6.
Wymagania dla personelu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz