Co to jest HACCP?
Od dnia 1 maja 2004 r. przepisy tak polskiego, jak i unijnego prawa żywnościowego zobowiązują producentów i dystrybutorów żywności do stosowania w swoich firmach systemu zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego konsumentów.
System ten, znany pod nazwą HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point – Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontrolne), został zawarty w polskiej Ustawie o bezpieczeńśtwie żywności i żywienia (Dz. U. 2006.178.1225, z późniejszymi zm.). Niestety, ciągle zmieniające się polskie prawo, oraz wprowadzenie rozporządzeń (WE) 178/2002, 852/2004, 853/2004 i 854/2004, ustanawiających procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności, regulujących zagadnienia higieny środków spożywczych oraz określających zakres urzędowej kontroli żywności powodują poważne problemy organizacyjne oraz narażają na straty finansowe firmy pragnące samodzielnie wdrożyć System HACCP i stosować go w codziennej pracy.
W związku z powyższą sytuacją, wykorzystując naszą gruntowną wiedzę oraz bogate doświadczenie praktyczne we wdrażaniu systemu HACCP w zakładach produkujących żywność, oferujemy Państwu pomoc we wprowadzeniu tego właśnie systemu, który przede wszystkim w sposób skuteczny zapewnia bezpieczeństwo produkowanej i sprzedawanej żywności.
Jak możemy pomóc?
Oferta nasza to pełne, całkowite i kompleksowe wdrożenie Systemu HACCP, począwszy od przeprowadzenia audytu wstępnego, poprzez przeprowadzenie niezbędnych szkoleń, na opracowaniu dokumentacji systemowej kończąc, w firmach branży spożywczej takich jak, ubojnie, masarnie, restauracje, stołówki, hotele, sklepy, hurtownie, itd.
Wprowadzenie systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności HACCP przez nasza firmę, obejmuje:
1. Wstępny audyt, podczas którego sprawdzamy:
- Kwalifikacje personelu.
- Stan sanitarny otoczenia zakładu.
- Stan sanitarny poszczególnych pomieszczeń, stanowisk pracy, aparatury, urządzeń i sprzętu.
- Zabezpieczenie zakładu przed gryzoniami i owadami.
- Warunki mikroklimatyczne produkcji i przechowywania żywności.
- Skuteczność systemu mycia i dezynfekcji.
- Stan sanitarny środków transportu.
- Przestrzeganie wymagań określonych w przepisach o warunkach zdrowotnych pracowników.
- Zgodność z wymaganiami aktualnej dokumentacji zakładowego systemu zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
- Prowadzone zapisy dokumentujące zakładowy system zapewnienia bezpieczeństwa żywności.
- Protokoły z kontroli inspekcji zewnętrznych.
2. Przedstawienie, na podstawie opracowanego raportu z audytu, rozszerzonej oferty wdrożenia (lub udoskonalenia) zakładowego systemu HACCP, obejmującej:
- Zakres i ilość szkoleń, które przeprowadzimy dla właścicieli, kadry i pracowników produkcyjnych, w tym szkolenie kontrolerów wewnętrznych systemu - HACCP.
- Opracowanie systemu SSOP (Standardowe Operacyjne Procedury Sanitarne) wraz z systemem monitoringu stanu sanitarnego zakładu.
- Opracowanie analizy zagrożeń.
- Wyznaczenie Krytycznych Punktów Kontroli (KPK) i określenie limitów krytycznych.
- Opracowanie systemu monitoringu KPK. W przypadku stwierdzenia braków w wyposażeniu kontrolno-pomiarowym niezbędnym do prowadzenia - przedmiotowego monitoringu przedstawimy odpowiednią ofertę na zakup sprzętu.
- Opracowanie działań korygujących i zapobiegawczych w przypadku utraty panowania nad krytycznymi punktami kontroli.
- Opracowanie kompletnej dokumentacji systemowej.
- Przeprowadzenie audytu sprawdzającego prawidłowość wprowadzenia i stosowania systemu SSOP i systemu HACCP.
- Wskazanie niezbędnych działań w celu usunięcia stwierdzonych nieprawidłowości.
- Przewidywany czas wdrożenia systemu HACCP.
Po co ten system?
Wprowadzenie systemu HACCP oraz jego stosowanie na co dzień:
- Zapewni Państwu osobisty komfort poprzez pewność, że oferowane wyroby nie stanowią zagrożenia dla konsumentów. Dzięki temu Państwa Firma będzie bezpieczna.
- Będziecie mieć pewność, że wszyscy pracownicy znają i rozumieją jego wymagania oraz są przekonani o zasadności i celowości jego wprowadzenia.
- Staniecie się posiadaczami i świadomymi użytkownikami kompletnej dokumentacji systemowej. Dzięki temu będziecie mogli na bieżąco prowadzić własny monitoring SSOP (czyli zapewnienie właściwego stanu higieny, co jest warunkiem podstawowym do dalszego wprowadzenia systemu HACCP) oraz monitoring Krytycznych Punktów Kontroli (KPK);
- Uzyskacie Państwo możliwość wystąpienia o nadanie uprawnień eksportowych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz