3 sierpnia 2010

Bezpieczeństwo zdrowotne żywności

Prowadząc firmę musimy pamiętać, że nasze zadania nie ograniczają się wyłącznie do wytworzenia i zbycia produktu. Aby proces produkcyjny spełniał odpowiednie normy i gwarantował jakość wytwarzanych dóbr, niezbędne jest wdrożenie odpowiednich systemów jakości i utrzymywanie ich poprzez audyt wewnętrzny. W obrocie żywnością i przemyśle przetwórczym są to HACCP, GHP i GMP.

Co dają nam HACCP, GHP i GMP?
HACCP to System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, którego celem jest nadzór nad produkcją i dystrybucją żywności. Chodzi o to, żeby przewidzieć i ustalić ewentualne zagrożenia zdrowotne, niosące negatwyne oddziaływanie na konsumenta i za wczasu je skorygować lub wyeliminować. System HACCP został wprowadzony w całym sektorze spożywczym wraz z przystąpieniem Polski do UE.

GHP to Dobra Praktyka Higieniczna, natomiast GMP to Dobra Praktyka Produkcyjna. Jest to więc cały zespół norm i uwarunkowań, mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Należą do nich zasady higieny i BHP, systemy jakości, towaroznawstwo, krytyczne punkty kontroli czy nawet właściwy transport żywności. Nie można również zapomnieć o prowadzeniu właściwej dokumentacji (jak na przykład księga HACCP), która jest świadectwem właściwego procesu produkcyjnego, na przykład podczas kontroli sanepidu

Brak komentarzy: