3 sierpnia 2010

Bezpieczna żywność HACCP

Będąc na zakupach w sklepie na pewno często zadajemy sobie pytania: Czy to jest świeże? Gdzie to wyprodukowano? Czy przestrzegano zasad higieny? Czy taka żywność jest bezpieczna dla mojego zdrowia? Nie bez powodu sięgamy po produkty, które kupujemy od lat i do których mamy zaufanie. Na szczęście cały sektor spożywczy naszego kraju objęty jest systemem HACCAP (System Analizy Zagrożen i Krytycznych Punktów Kontroli) oraz normą ISO 22000, co gwarantuje bezpieczeństwo zdrowotne żywności w przemyśle, gastronomii i handlu.

Jakie korzyści płyną ze stosowania HACCAP?
Każdy sklep, hurtownia, a także zakład żywienia zbiorowego zobowiązany jest do prowadzenia księgi HACCAP, w oparciu o którą odbywa się audyt wewnętrzny i dokumentacja systemów jakości wraz z aktualizacją. Ponadto każda firma mająca do czynienia z żywnością zobowiązana jest do bezwzględnego przestrzegania procedur i instrukcji GHP i GMP, czyli zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Dobrej Praktyki Produkcyjnej.

Co zrobić, aby spełniać normy i gwarantować jakość żywności?
Istnieją w Polsce firmy, które oferują szkolenia, a nawet kompleksowe wdrożenia całych systemów i norm: HACCAP, ISO 22000, GHP, GMP. Należy do nich firma Quality Assurance Poland, która specjalizuje się we wdrażaniu systemów jakości w przemyśle spożywczym i paszowym, gastronomii oraz handlu.

Brak komentarzy: