Oferta jest skierowana dla małych, srednich i dużych przedsiębiorstw. Doradzamy i prowadzimy prace związane z wdrożeniem systemu HACCP, tworzeniem dokumentacji.
System HACCP jest projektowany pod indywidualne potrzeby klienta i specyfikę działania przedsiębiorstwa
Naszą rolą jest kompleksowe przygotowanie systemu:
projekt, szkolenie, współtworzenie dokumentacji i pomoc w jej wdrożeniu, sprawdzenie i przekazanie systemu jednostce certyfikującej.
Opiekujemy się wdrożonym systemem także po uzyskaniu Certyfikatu, w ramach odrębnej umowy zawartej z Klientem.
Zajmujemy wdrożeniem GMP - Dobra Praktyka Produkcyjna oraz system HACCP
Wdrożenie GMP obejmuje:
· audit wstępny zakładu oceniający poziom GMP
· przygotowanie procedury oraz planu mycia i dezynfekcji
· przygotowanie odpowiedniej procedury zgodnie z przepisami polskimi i europejskimi
· wdrożenie procedury GMP
· szkolenia personelu
· audity
Wdrożenie HACCP obejmuje:
· audit wstępny zakładu oceniający przygotowanie do wdrożenia HACCP
· przeprowadzenie spotkań z pracownikami odpowiedzialnymi za produkcję i laboratorium
· przygotowanie księgi HACCP
· przygotowanie procedur HACCP
· szkolenia personelu
· praktyczne wdrożenie HACCP
· audity
Wprowadzenie systemu jest możliwe dzięki wdrożeniu, tzw. 12 kroków HACCP:
1. Powołanie Zespołu HACCP, który:
· jest organem opracowującym system HACCP (zwykle 4-6 osób. małe przedsiębiorstwa mniej),
· składa się z osób o dużej wiedzy i doświadczeniu, reprezentujących różne dyscypliny
2. Dokładny opis produktu.
3. Określenie przewidywanego sposobu użycia produktu przez konsumenta.
4. Opracowanie schematu blokowego procesu produkcji.
5. Weryfikacja powyższego schematu.
6. Określenie wszystkich potencjalnych zagrożeń (zasada 1).
7. Określenie CCP (zasada 2).
8. Ustalenie granic dla każdego CCP (zasada 3).
9. Ustalenie monitoringu każdego CCP (zasada 4).
10. Ustalenie działań korygujących dla CCP (zasada 5).
11. Ustalenie procedury weryfikacji (zasada 6).
12. Przygotowanie dokumentacji (zasada 7).
System HACCP żeby żyć i przynosić cały czas efekty potrzebuję ciągłej aktualizacji. Musimy go traktować jako jedno z niezbędnych narzędzi które pozwoli funkcjonować nowoczesnemu przedsiębiorstwu przemysłu spożywczego. Po każdej zmianie przepisów prawnych, produktów, składników, zmianach technologii, remontach, modernizacjach, zatrudnieniu nowych pracowników, system HACCP należy zweryfikować i w razie potrzeby wprowadzić w nim poprawki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz