11 czerwca 2009

ISO 22000:2005

Etapy wdrażania systemu ISO 22000:

I etap:
Przygotowanie projektu - wizyta u klienta

* Ocena stanu sanitarno-higienicznego procesu produkcji/usługi, infrastruktury
* Zaproponowanie zmian sanitarno-higienicznego procesu produkcji/usługi, infrastruktury
* Powołanie Zespołu do wdrożenia systemu, określenie odpowiedzialności
* Opracowanie szczegółowe projektu wdrożenia systemu i podpisanie umowy

II etap:
Opracowanie Programu warunków wstępnych (PWW)

* Inwentaryzacja pomieszczeń
* Inwentaryzacja maszyn, urządzeń, mediów
* Opracowanie planów przestrzennych produkcji, podział na strefy
* Opracowanie metod konserwacji, czyszczenia, mycia, dezynfekcji
* Opracowanie zasad higienicznych personelu
* Opracowanie metod zwalczania szkodników
* Opracowanie metod usuwania odpadów stałych i płynnych
* Określenie zasad zarządzania zakupami
* Określenie zasad postępowania na nagłe wypadki
* Określenie zasad zarządzania PWW

III etap:
Przeprowadzenie analizy zagrożeń

* Opracowanie specyfikacji jakościowych surowców, opakowań
* Opracowanie specyfikacji jakościowych wyrobów gotowych
* Opracowanie schematu przepływu, etapu produkcji
* Opracowanie opisu realizacji produkcji i środków kontroli
* Przeprowadzenie identyfikacji zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych
* Przeprowadzenie oceny zagrożenia
* Wybór i ocena środków kontroli

IV etap:
Opracowanie Operacyjnego programu warunków wstępnych

* Określenie punktów kontrolnych CP
* Opracowanie zasad monitorowania CP
* Opracowanie działań korygujących
* Opracowanie zasad zapisów z monitorowania
* Określenie odpowiedzialności i uprawnień

V etap:
Opracowanie Planu HACCP

* Identyfikacja krytycznych punków kontroli CCP
* Opracowanie zasad monitorowania CCP
* Opracowanie działań korygujących
* Opracowanie zasad zapisów z monitorowania
* Określenie odpowiedzialności i uprawnień

VI etap:
Opracowanie zasad weryfikacji systemu

* Opracowanie zasad weryfikacji bieżącej
* Opracowanie zasad weryfikacji okresowej
* Opracowanie zasad prowadzenia zapisów wyników z weryfikacji

VII etap:
Opracowanie systemu identyfikowalności

* Opracowanie systemu identyfikowalności partii wyrobu z surowcem, przetwarzaniem, dystrybucją

VIII etap:
Opracowanie zasad komunikacji

* Opracowanie zasad komunikacji wewnętrznej
* Opracowanie zasad komunikacji zewnętrznej
* Opracowanie zapisów z komunikacji

IX etap:
Opracowanie zasad nadzoru nad sprzętem pomiarowym i metod pomiarowych

* Opracowanie instrukcji sprawdzania bieżącego i okresowego sprzętu pomiarowego i metod pomiarowych

X etap:
Opracowanie procedur systemowych

* Procedura nadzoru nad dokumentacja
* Procedura nadzoru nad zapisami
* Procedura postępowania z wyrobem niezgodnym
* Procedura działań korygujących
* Procedura wycofania wyrobu z rynku
* Procedura przeprowadzania audytów wewnętrznych

XI etap:
Opracowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności

* Określenie mierzalnych celów
* Określenie zadań na dany okres

XII etap:
Uruchomienie systemu

* Przekazanie opracowanej dokumentacji i przeszkolenie załogi z zakresu funkcjonowania systemu
* Walidacja systemu
* Wprowadzenie poprawek do systemu

XIII etap:
Audyt wewnętrzny systemu

* Wybór audytorów
* Szkolenie audytorów
* Opracowanie planu i harmonogramu audytów
* Wykonanie audytów
* Sprawdzenie działań korygujących

XIV etap:
Przeprowadzenie przeglądu zarządzania

* Weryfikacja danych wejściowych na przegląd
* Weryfikacja danych wyjściowych z przeglądu

XV etap:
CERTYFIKACJA

Brak komentarzy: