Etapy wdrażania systemu ISO 22000:
I etap:
Przygotowanie projektu - wizyta u klienta
* Ocena stanu sanitarno-higienicznego procesu produkcji/usługi, infrastruktury
* Zaproponowanie zmian sanitarno-higienicznego procesu produkcji/usługi, infrastruktury
* Powołanie Zespołu do wdrożenia systemu, określenie odpowiedzialności
* Opracowanie szczegółowe projektu wdrożenia systemu i podpisanie umowy
II etap:
Opracowanie Programu warunków wstępnych (PWW)
* Inwentaryzacja pomieszczeń
* Inwentaryzacja maszyn, urządzeń, mediów
* Opracowanie planów przestrzennych produkcji, podział na strefy
* Opracowanie metod konserwacji, czyszczenia, mycia, dezynfekcji
* Opracowanie zasad higienicznych personelu
* Opracowanie metod zwalczania szkodników
* Opracowanie metod usuwania odpadów stałych i płynnych
* Określenie zasad zarządzania zakupami
* Określenie zasad postępowania na nagłe wypadki
* Określenie zasad zarządzania PWW
III etap:
Przeprowadzenie analizy zagrożeń
* Opracowanie specyfikacji jakościowych surowców, opakowań
* Opracowanie specyfikacji jakościowych wyrobów gotowych
* Opracowanie schematu przepływu, etapu produkcji
* Opracowanie opisu realizacji produkcji i środków kontroli
* Przeprowadzenie identyfikacji zagrożeń biologicznych, chemicznych i fizycznych
* Przeprowadzenie oceny zagrożenia
* Wybór i ocena środków kontroli
IV etap:
Opracowanie Operacyjnego programu warunków wstępnych
* Określenie punktów kontrolnych CP
* Opracowanie zasad monitorowania CP
* Opracowanie działań korygujących
* Opracowanie zasad zapisów z monitorowania
* Określenie odpowiedzialności i uprawnień
V etap:
Opracowanie Planu HACCP
* Identyfikacja krytycznych punków kontroli CCP
* Opracowanie zasad monitorowania CCP
* Opracowanie działań korygujących
* Opracowanie zasad zapisów z monitorowania
* Określenie odpowiedzialności i uprawnień
VI etap:
Opracowanie zasad weryfikacji systemu
* Opracowanie zasad weryfikacji bieżącej
* Opracowanie zasad weryfikacji okresowej
* Opracowanie zasad prowadzenia zapisów wyników z weryfikacji
VII etap:
Opracowanie systemu identyfikowalności
* Opracowanie systemu identyfikowalności partii wyrobu z surowcem, przetwarzaniem, dystrybucją
VIII etap:
Opracowanie zasad komunikacji
* Opracowanie zasad komunikacji wewnętrznej
* Opracowanie zasad komunikacji zewnętrznej
* Opracowanie zapisów z komunikacji
IX etap:
Opracowanie zasad nadzoru nad sprzętem pomiarowym i metod pomiarowych
* Opracowanie instrukcji sprawdzania bieżącego i okresowego sprzętu pomiarowego i metod pomiarowych
X etap:
Opracowanie procedur systemowych
* Procedura nadzoru nad dokumentacja
* Procedura nadzoru nad zapisami
* Procedura postępowania z wyrobem niezgodnym
* Procedura działań korygujących
* Procedura wycofania wyrobu z rynku
* Procedura przeprowadzania audytów wewnętrznych
XI etap:
Opracowanie Polityki Bezpieczeństwa Żywności
* Określenie mierzalnych celów
* Określenie zadań na dany okres
XII etap:
Uruchomienie systemu
* Przekazanie opracowanej dokumentacji i przeszkolenie załogi z zakresu funkcjonowania systemu
* Walidacja systemu
* Wprowadzenie poprawek do systemu
XIII etap:
Audyt wewnętrzny systemu
* Wybór audytorów
* Szkolenie audytorów
* Opracowanie planu i harmonogramu audytów
* Wykonanie audytów
* Sprawdzenie działań korygujących
XIV etap:
Przeprowadzenie przeglądu zarządzania
* Weryfikacja danych wejściowych na przegląd
* Weryfikacja danych wyjściowych z przeglądu
XV etap:
CERTYFIKACJA
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz