25 stycznia 2011

Norma ISO 22000:2005 - food safety

Handel to bardzo złożony proces. Na kupujących a także sprzedających narzucanych jest bardzo wiele obowiązków. Obie strony właściwie muszą dokładać wszelkich starań do tego, by spełniane były wszelkie wymogi bezpieczeństwa żywności. Oczywiście producenci robą to w bardziej wymierny sposób. Oni muszą przeprowadzać badania, są poddawani różnego rodzaju kontrolom. Ale konsumenci także mają swój wkład na przykład w norma ISO 22000. No bo kto, jeśli nie konsument oczekuje odpowiedniego standardu kupowanych produktów? W końcu jeśli ktoś za coś płaci, to też i wymaga. Na rynku istnieje bardzo wiele różnorodnych norm. Taka norma ISO 22000 jest tylko jedną z wszystkich. Jak konsument może dołączyć się do ceny towaru? Przede wszystkim poprzez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta. Można zgłaszać swoje uwagi także do Sanepidu czy innych kompetentnych w tych kwestiach instytucji. Najważniejsze jest jednak to, że nieuczciwym, taka norma ISO 22000 i wszelkie certyfikaty mogą zostać odebrane, tak, by nikt już nie oszukiwał klientów. Oczywiście takie praktyki mają miejsce. Tylko jakoś głupio tak jeśli z półki sklepowej nagle znika coś, co kupowaliśmy bardzo często, bo zwyczajnie nam smakowało, a nagle nie spełnia norm.

Brak komentarzy: