25 stycznia 2011

System BRC - food standard

Ludzie są jednak bardzo ostrożni. Dzisiaj, kiedy czyha na nas tak wiele zagrożeń, staramy się sprawdzać w jakiś sposób wszystko, co tylko może nam w jakiś sposób zaszkodzić. To znaczy, że jeśli kupujemy jakiś produkt, to staramy się sprawdzić jakiś system BRC. Nawet kiedy kupujemy jakieś grzyby na targu, to chcemy sprawdzić, czy pani albo pan posiada jakieś zezwolenia z sanepidu czy inne certyfikaty. No ale mamy do tego pełne prawo. W końcu jeśli my za coś płacimy, to wymagamy. Nie powinniśmy zatem bagatelizować różnych systemów, w tym system BRC . Ale prawda jest taka, że mało kto z nas wie nawet czym ma zajmować się jakiś system, za co odpowiedzialny jest jakiś certyfikat. Akurat nasz świadomość w tym temacie jest już nieco bardziej nikła. Z czego to wynika? Oczywiście z lenistwa. I tak, jeśli usłyszymy gdzieś od kogoś, że jest coś takiego jak system BRC to będziemy zwracać na niego uwagę, niekoniecznie wiedząc po co. I atak jest ze wszystkim. Mało kogo ruszy ambicja czy sumienie, żeby wziąć tę nazwę i poczytać choćby za co ten system odpowiada. Ot już taki człowiek jest wygodny i kłamliwy. Ale nie można od innych wymagać zbyt wiele, skoro sami mamy świadomości tego, że nie jesteśmy doskonali. A różne systemy zostawmy specjalistom, którzy być może nie będą chcieli nas za bardzo oszukać.

Brak komentarzy: