25 stycznia 2011

System IFS - bezpieczeństwo żywności

Jak już idziemy na zakupy, to chyba chcemy wiedzieć co kupujemy, zwłaszcza jeśli jest to żywność. W końcu żywność jak sama nazwa wskazuje służy do jedzenia. A to oznacza jedno - skoro chcemy być zdrowie - to nie możemy dać się w jakiś sposób otruć. A my - jako konsumenci detaliczni, zwykli Kowalscy nie mamy raczej możliwości sprawdzania towarów leżących na półkach w hipermarkecie. Ale na szczęście robią to za nas inni. Stąd na przykład mamy taki system IFS . Jest to międzynarodowy system stworzony do kontroli jakości żywności znajdującej się właśnie w takich dużych sklepach. Na co szczególnie zwraca się uwagę używając właśnie tego systemu? Otóż system IFS to szczególny nacisk przede wszystkim na stan bezpieczeństwa żywności jeśli chodzi o jej przechowywanie. Trzeba bowiem zauważyć, że te duże sieci sklepów nie produkują żywności z dnia na dzień. Mają podpisane umowy z dostawcami, którzy mają zapewnić ileś tam setek ton d każdego ze sklepów. Trzeba to więc jakoś odpowiednio zmagazynować. A system IFS kontroluje głownie właśnie te warunki przechowywania. Nie wyobrażamy sobie chyba takiej sytuacji, że szynka pakowana na jakiś tam okres czasu jest przechowywana na cieple czy mrożona a potem rozmrażana. To zdecydowanie nie służyłoby zdrowiu nabywców.

Brak komentarzy: