30 stycznia 2011

IFS – System Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności

System IFS z ang. International Food Standard to jednolity i międzynarodowy standard z 2000 roku, autorstwa detalistów niemieckich zrzeszonych w HDE (Haupterband des Deutchen Einzelhandels E.V. Germany – Niemiecka Federacja Sprzedawców detalicznych) oraz detalistów francuskich zrzeszonych w FCD (Federation des Enterprises du Commerce et de la Distribution – Francuska Federacja Sprzedawców Detalicznych i Hurtowych.

IFS dzięki odpowiedniej konstrukcji umożliwia uzyskanie obiektywnego obraz stanu bezpieczeństwa żywności, ułatwia handlowcom oszacować jakość dostawcy oraz zapewnia producentom ciągłą poprawę, rozwój i spełnienie wymagań stawianych przez detalistów. Standard IFS uznawany jest przez 65 % podmiotów zajmujących się handlem żywnością. Certfikat IFS można otrzymać w trzech kategoriach: podstawowa, wyższa i dla wdrożeń wzorcowych.

Na Standard IFS składają się następujące elementy:

* BRC, SQF, ISO 9000
* Kodeks Alimentarius
* Prawo Krajowe
* HACCP, GMP
* Europejski System Jakości

Aby możliwe było uzyskanie certyfikatu, muszą być spełnione pewnie kryteria, takie jak:

* Wdrożony i poprawnie funkcjonujący system HACCP
* Udokumentowane pochodzenie wszystkich surowców
* Kontrola kierownictwa nad efektywnością
* Znajomość swoich obowiązków przez wszystkich pracowników
* Zdefiniowanie i podejmowanie działań korygujących

Brak komentarzy: